SWING ACROSS

Tara

GOAL

SWING ACROSS is the outcome of a two-week workshop in the Tara National Park in Serbia. The whole workshop was developed around the site’s specific historic context.

LOCATION

The workshop is located at the Predov Cross height, known for its picturesque viewpoint Scienic as well as for its role in the early 20th century wood industry. In the beginning of the century the government recognized not only Tara’s wood potential but also another important resource – the mountain’s closeness to the Drina River, which offered an easy transport way for the cut timber. Thus a cable car was built to transport logs from the mountain down to the river. The cable car was destroyed during WWI but some of its foundations are still visible around Predov Cross. The workshop’s goal was to commemorate this engineering structure.

PROJECT

The project was conceived as a design-and-build workshop which outlined the workflow in four main steps – on-site research concerning the cable car and its history, choice of a suitable site for intervention, design of structure and execution. Key points determining the workshop site were the connection to the historic context of the cable car, closeness to other touristic locations and observation possibilities. As a result, the team set their choice to a cliff just several meters away from the well-known and often visited Scienic viewpoint. This exact location offered not only a view towards most of the route of the once existing cable car, but also a beautiful outlook towards the whole valley.


The first step was directing the visitors’ attention towards the cable car and creating a framed view towards its former line. For this purpose a square with dimensions 2x2m as a neutral shape was chosen. Working on such a specific site came up with a certain restrictions mainly in terms of structure dimensions and user safety. The cliff narrows towards its middle and allows a passage of only 1m width at this point. We decided to use this as an advantage and even emphasize on this spatial perception by making the middle frame not only the narrowest but also the lowest so that one would have to slightly bend over when going through.

The next step was connecting the frames in a seamless sequence. They had to be close enough so that the design would be perceived as one whole pavilion-like structure but at the same time enough distanced from each other so that the wind could freely pass through the structure without damaging it. We came up with a total of 27 frames fit in a 10-meter-long structure, each one with a different size following the curves of the cliff in plan and repeating them in height. The result is a fenestration tunnel-like structure that grants not only a view towards the former cable car and its valley but also an interesting spatial experience.

TUTORS

Hristo Dimitrov & Vyara Markova

PARTICIPANTS

Carlota Stürmer, Kia Lundorff, Sean Conlan-Smith, Martin van Houten, Antoine Millet

PHOTO CREDITS

Martin van Houten